Pyszna domowa szarlotka
Chyba każdy z nas uwielbia tradycyjne ciasto kruche... Dziś prosta szarlotka - ale bardzo pyszna <3
Przepis na blachę 23cm x 34cm
SKŁADNIKI:
12 sztuk jabłek
1 łyżka cynamonu
CIASTO:
600g mąki
400g masła
2 jajka
160g cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Ciasto zagniatamy na jednolitą konsystencję. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy cynamon, mieszamy i odkładamy aby jabłka puściły sok.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ścieramy połowę ciasta na grubych oczkach. Drugą połowę wkładamy na chwilę do zamrażarki.
4. Starte ciasto rozkładamy w miarę równomiernie, delikatnie uciskamy. Wkładamy do piekarnika na kilka minut.
5. Jabłka odciskamy od soku. Wykładamy je na podpieczone ciasto. Następnie ścieramy pozostałe ciasto na grubych oczkach. Całość zapiekamy w temperaturze 180* aż do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz