Makowiec w cieście cytrynowym
Ciasto z makiem bardzo często pojawia się u mnie w domu, dlatego ze wszyscy je uwielbiają, najczęściej jest to ciasto zwijane, dziś trochę inna wersja cytrynowo makowa.
Przepis na formę 26cm
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
850g maku z puszki firmy HELIO
100g żurawiny suszonej
3 łyżki kaszy manny
2 jajka
1/3 szkl cukru pudru
SKŁADNIKI NA CIASTO CYTRYNOWE:
6 jajek
1,5szkl mąki pszennej
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
POLEWA
100g polewy czekoladowej firmy HELIO
50g śmietany 30%
WYKONANIE:
1. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy jajka, cukier puder, kaszę manną. Dobrze ubijamy.
Pod sam koniec dodajemy żurawinę.
2. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, ubijamy na puch z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Po chwili dodajemy skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, całość ubijamy na jednolitą masę.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do ciasta cytrynowego, delikatnie mieszamy.
4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta cytrynowego, następnie masę makową, na wierzch pozostałą część ciasta cytrynowego.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut.
6. Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierz polecam polać polewą helio. możemy ją po prostu podgrzać i jest gotowa do użytku. Ja tym razem podgrzałam śmietanę i rozpuściłam w niej czekoladę z polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz