Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami
Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, czy z owocami, czy też bez...
Idealne na śniadanie z dodatkiem masła, lub samo jako dodatek do kawy <3 <3
Przepis na formę: 11cm x 30cm
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
100g mąki pszennej
20g drożdży
100ml ciepłego mleka
szczypta soli
50g cukru
CIASTO WŁAŚCIWE:
150g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
75g roztopionego ciepłego masła
skórka z 1 cytryny
DODATKOWO:
300g jagód
KRUSZONKA:
85g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
15g cukru waniliowego
WYKONANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki na rozczyn. Całość dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, po wyrobieniu wkładamy do lodówki.
3. Składniki na ciasto właściwe wyrabiamy bardzo dokładnie z rozczynem. Odstawiamy na około 1,5godz do wyrośnięcia.
4. Podrośnięte ciasto przekładamy do formy, pozostawiamy kilka minut aby delikatnie podrosło.
Na wierz układamy jagody i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180* około 30-40minut.
mogę robic różne ciasta ale do drożdżowego najczęściej i najchętniej wracam
OdpowiedzUsuńto tak jak ja <3
Usuń