Klopsiki w sosie koperkowym z kaparami
Uwielbiam dania z sosem w szczególności gdy na zewnątrz robi się chłodno... Więc na obiad klopsy z kaparami a jako dodatek mix obiadowy czyli ryż jaśminowy, soczewica czerwona i kasza gryczana biała.
Przepis na około 22 sztuki
SKŁADNIKI:
660g mięsa mielonego wieprzowego
2 średnie cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1l. wody
6 listków laurowych
6 kulek ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego kopru
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
150g śmietany 30%
60g kaparów
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
1. W misce umieszczamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sol, pieprz. Całość wyrabiamy.
2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela.
3. Z mięsa formujemy klopsiki, które wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy przez około 30 minut.
4. Z wywaru wyławiamy klopsy. Przecedzamy wywar przez sito.
5. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, i robimy zasmażkę, ale nie standardową, tylko białą. nie palimy jej, a po chwili dodajemy przecedzony bulion i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Do bulionu dodajemy posiekane kapary, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie wlewamy śmietanę.
Do sosu ponownie wrzucamy klopsy, gotujemy całość do zgęstnienia sosu. Pod sam koniec dodajemy koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz