Roladki z szynką parmeńską i śliwką
Robicie domowe przetwory? Jeśli nie polecam skorzystać z przetworów Moryń, sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, u mnie dziś roladki wieprzowe z dodatkiem śliwek w occie.
SKŁADNIKI:
9 plastrów schabu
9 plastrów szynki parmeńskiej
18 sztuk śliwek z zalewy octowej (firmy Moryń)
2 marchewki
sól
pieprz
maggi
papryka słodka
1 łyżka masła
odrobina zalewy
WYKONANIE:
1. Mięso rozbijamy jak na schabowe, posypujemy solą, pieprzem, delikatnie skrapiamy maggi.
2. Na każdy kawałek układamy po plasterku szynki, i po 2 śliwki, zawijamy dość ciasno roladki, układamy obok siebie w brytfannie do pieczenia. Wierz posypujemy papryką.
3. Marchewkę kroimy w grubsze plastry wrzucamy do garnka, podkładamy około 1 łyżkę masła, zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180* do miękkości, w razie potrzeby w trakcie pieczenia możemy mięso delikatnie podlać zalewą ze śliwek. Pod koniec pieczenia polecam zdjąć pokrywkę aby roladki się zrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz