Chleb pszenny ze słonecznikiem
Od jakiegoś czasu domowe chleby bardzo często goszczą u mnie w domu. Zmieniam tylko skład i działam. Ten okazał się kolejnym sukcesem... chrupiąca skórka, i pyszny środek.
Przepis na pojemnik żaroodporny o średnicy 23cm
SKŁADNIKI:
600g mąki pszennej typ 1050
100g mąki pszennej typ 405
14g drożdży instant
500g kefiru
100g słonecznika
50g płatków żytnich
2,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju (u mnie arachidowy, może być słonecznikowy)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na
60 minut aby podrosło.
3. Po tym czasie ciasto delikatnie przerabiamy, oprószamy mąką, przekładamy do pojemnika żaroodpornego.
4. Chleb delikatnie nacinamy nożykiem, obsypujemy odrobiną czarnuszki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30minut.
5. Chlebek troszkę podrósł, wkładamy go do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut.
(chleb piekę bez pokrywki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz