Zapiekane bakłażany z kurczakiem i ryżem




Dziś na obiad moje ulubione bakłażany, trochę w innej odsłonie bo z ryżem i kurczakiem. Wyszły naprawdę super.

SKŁADNIKI:

5 bakłażanów
2 filety z kurczaka
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3 cebule
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
chilli
sól
pieprz
curry
280g brązowego ryżu
słodka papryka
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
1/2 łyżeczki cynamonu
100g sera żółtego

WYKONANIE:

1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową.
Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły.
3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
4. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry.
5. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kurczaka
na złoty kolor z dodatkiem przyprawy do kurczaka i papryki. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek oraz paprykę. Dusimy chwilę.
6. Do farszu dodajemy wydrążoną część bakłażana, pokrojonego na mniejsze kawałki, oraz pomidory z puszki. Czekamy do zredukowania płynu.
7. Następnie dodajemy ugotowany ryż do mięsa. Całość doprawiamy dość intensywnie.
8. Przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany. Wierz posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180* do chwili aż wierz nam się ładnie zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger