Leczo
Dziś danie chyba każdemu znane... robione na różne sposoby.. u mnie raczej proste,tradycyjne. Moim zdaniem najlepsze.
SKŁADNIKI:
2 cebule
3 papryki czerwone
7 pomidorów
3 małe cukinie (albo jedna duża / jeśli duża obieramy ja ze skórki)
2 laski kiełbasy (u mnie toruńska)
olej
przyprawa do leczo
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Wszystkie warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę.
2. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę.
3. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy kiełbasę, smażymy na złoty kolor.
4. Dodajemy cukinię i paprykę. Gdy troszkę zmiękną warzywa dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, możemy je wcześniej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę ale nie jest to konieczne.
5. Doprawiamy do smaku wedle uznania, dusimy tylko chwilkę aby warzywa zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz