Bitki z Kurczaka W Sosie Z Cukinią


Sezon cukiniowy czas zacząć... dziś na obiad polecają się bitki z kurczaka w sosie śmietanowo koperkowym z dodatkiem cukinii i marchewki. Niebo w gębie.

SKŁADNIKI:

700g fileta z kurczaka
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
280ml śmietany 30%
280ml wody
mąka pszenna
sól
pieprz
olej

WYKONANIE:

1. Filet z kurczaka kroimy na paski wzdłuż, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące.
Smażymy z obydwóch stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Fileciki przekładamy na talerz.
2. W tym samym garnku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z posiekanym czosnkiem.
Gdy cebula się zrumieni dodajemy cukinię i marchew startą na tarce na grubych oczkach. Chwilkę smażymy.
3. Warzywa solimy, pieprzymy, zalewamy śmietaną oraz wodą. Gdy sosik będzie ciepły przekładamy do niego mięso. Zmniejszamy ogień na minimalny, i tak dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper.

1 komentarz:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger