Ryż Zapiekany z Jabłkami
Ryż z jabłkami zapiekany sprawdzi się idealnie na obiad jak i podwieczorek.
SKŁADNIKI:
200g ryżu do risotto
700ml mleka
600g obranych jabłek utartych na tarce na grubych oczkach
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA SOS:
150ml kwaśnej śmietany
15g cukru waniliowego
45g brązowego cukru
WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy na mleku.
2. Na maśle smażymy jabłka, wraz z cytryną i cukrem, pod koniec dodajemy cynamon.
3. Składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy na chwilkę.
4. W pojemniku żaroodpornym układamy kolejno : połowę ryżu, jabłka, drugą połowę ryżu, wierzch smarujemy sosem śmietanowym. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz