Bakłażan Faszerowany Mięsem I Warzywami
Lubicie zapiekane warzywa? U dziś przepyszny bakłażan nadziewany mięsem i warzywami <3 Musicie spróbować tego przepisu... dla mnie rewelacja <3
SKŁADNIKI:
4 bakłażany
400g mięsa wołowo-wieprzowego
400g passaty pomidorowej
270g świeżych pieczarek brązowych
3 cebule
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 kulka mozzarelli
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka bazylii suszonej
papryka słodka
sól
pieprz
ser do posypania góry może być żółty albo mozzarella
olej
WYKONANIE:
1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową.
Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły.
3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso przez chwile smażymy, dodajemy paprykę oraz pieczarki także pokrojone w kostkę. Doprawiamy dość obficie.
5. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążonego bakłażana pokrojonego w drobne kawałki. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy około 15-20 minut.
6. Mozzarellę kroimy w paski, układamy na podpieczonego bakłażana, następnie nakładamy farsz, posypujemy serem startym na grubych oczkach.
7. Całość zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180*.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz