Delikatne Ciasto Wiśniowo - Ananasowe
Zdecydowanie z ciast wybieram zawsze ciasta śmietanowe, jogurtowe, coś z owocami...
Więc na długie wieczory - pojawił się on !! :) Pyszny bez pieczenia, robi się go bardzo szybko... i tak też szybko znika :)
Przepis na formę : 24cm
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
250ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA MASĘ WIŚNIOWĄ:
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki gorącej wody
2 szklanki mleka
2 śmietany śnieżki (w torebce)
DODATKOWO:
1 galaretka cytrynowa
1 szkl gorącej wody
ananas z puszki (u mnie niepełna puszka weszła)
50-60g okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
1. Na spód blaszki układamy biszkopty.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Śmietanę wlewamy do formy typu mono porcje ewentualnie możemy wykorzystać formę do muffinek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Gdy pianka śmietankowa jest już sztywna przekładamy ją na biszkopty, i zabieramy się za przygotowanie pianki wiśniowej.
4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do schłodzenia.
5. Do miski wlewamy mleko dodajemy śmietanę śnieżkę z torebki, ubijamy, pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę delikatnie wylewamy na kulki śmietanowe. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
6. Na wierz pianki układamy ananasa, możemy całe plastry albo pokroić na mniejsze kawałki.
7. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretka zacznie gęstnieć delikatnie wylewamy na ananasa, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz