Ryba Po Grecku
Skoro zbliżają się święta, podrzucam wam kochani super przepis, który właśnie wtedy możecie wykorzystać.
SKŁADNIKI:
6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś)
2-3 jajka
bułka albo panierka do panierowania ryb
2 cebule
1/2 selera
5 marchewek
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1łyżeczka papryki słodkiej
1łyżeczka cukru
300ml wody
2łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
olej
folia do żywności STELLA
WYKONANIE:
1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy.
2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, przez chwilkę smażymy razem, następnie dolewamy wodę, dodajemy liście, ziele, cukier, przecier, sól, pieprz, i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody.
5. Przygotowane warzywa przekładamy na rybę, pozostawiamy do ostygnięcia warzyw, po tym czasie pojemnik owijamy folią polecam z firmy stella, i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby smaki się "przegryzły". Można ją podawać na ciepło, ale ja osobiście polecam na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz