Strucla z Makiem


Gdy robimy makowca często idziemy na łatwiznę i używamy gotowej masy makowej.
Ale jak wiemy dużo smaczniejsza jest ta zrobiona od podstaw... Jeśli nie wiecie jak ją zrobić zaraz wam podpowiem.

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

250g maku
80g (w miksie orzechy laskowe ew. włoskie, rodzynki, migdały)
50g masła
olejek migdałowy
1 szkl. cukru pudru
5 jajek

SKŁADNIKI NA CIASTO:

50g drożdży
6 żółtek
85g cukru
1 laska wanilii
430g mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
110g roztopionego masła

WYKONANIE:

1. Mak należy sparzyć gorącą wodą, ostudzić, zmielić 2 razy na drobnych oczkach.
2. Do zmielonego maku dodać miks(orzechy,rodzynki,migdały) masło, olejek.
3. Żółtka ubić z cukrem, dodać do masy makowej, białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej.
4. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia (około 20 minut)
5. Żółtka, cukier, ziarenka laski wanilii utrzeć na puszystą masę. Dodać roztopione masło ciepłe mleko, mąkę i rozczyn, całość dokładnie wyrabiać około 20 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę, posklejać palcami boki i koniec ciasta, miejsca sklejane zawijamy pod spód, przygotowaną strucle pozostawiamy na kilka minut by podrosła, po tym czasie pieczemy około 45 minut.  Strucla jest duża więc możemy zrobić np 2 mniejsze.

Na zdjęciu prezentuje wam kubeczek i rękawice firmy ambition. Po więcej zapraszam was na http://ambition.pl.


Święta z dbałością


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger