Profiterolki ze śmietaną
A teraz coś dla łasucha :) czyli Profiterolki z dodatkiem bitej śmietany, wiele osób woli robić je bez cukru.... dla mnie natomiast musi on być. ..
SKŁADNIKI NA CIASTO:
250ml wody
szczypta soli
130g masła|
1 szkl. mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny
4 jajka
SKŁADNIKI NA NA NADZIENIE:
450ml śmietany 30%
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
1. W garnku zagotowujemy wodę,sól i masło, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy mąkę, ciągle mieszamy do momentu aż masa zrobi się jednolita i szklista, po tym czasie przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Gdy masa będzie zimna,dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Masę nakładamy do szprycy, wyciskamy kółka, pieczemy w temperaturze 200* około 25-30 minut.Studzimy.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, za pomocą szprycy nadziewamy Profiterolki, wierz polecam posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz