Chleb Pszenny Na Zakwasie
Na odmianę domowy chlebek pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki, palce lizać.
SKŁADNIKI:
150g zakwasu żytniego
550g mąki pszennej typ 1850
10g soli
320ml wody
1-2 łyżki czarnuszki
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki, po tym czasie odgazować, i ponownie zostawić na około 2 godzinki pod przykryciem.
2. Chlebek umieścić w koszyczku do wyrastania pieczywa, poczekać aż wyrośnie, przełożyć delikatnie na blaszkę, możemy wykonać nacięcia aby chleb nam nie pękał w pieczeniu.
3.Piec w temp. 230*, około 10 min,po tym czasie zmniejszyć temp. na 190*, polecam wstawić na spód blaszkę z wodą aby chleb był bardziej wilgotny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz