Ptasie Mleczko ze Śmietaną i Delicjami
Pyszny i Delikatny... Puszysty... Rozpływa się w ustach... po prostu bajeczny placuszek.
CIASTO NA FORMĘ : 24cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia firmy Marysia (znajdziecie go w POLO MARKET)
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
400ml śmietany 30%
3/4 szkl. gorącej wody
galaretka rubinowa ewentualnie truskawkowa
DODATKOWO:
8 sztuk delicji truskawkowych Rajska Pokusa (znajdziecie je w POLO MARKET)
6 łyżeczek powideł śliwkowych
2 galaretki truskawkowe + 2 szkl gorącej wody
WYKONANIE:
1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao.
2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut.
3. Galaretkę rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężącą galaretkę,
5. Wystudzony biszkopt wysmarować powidłami, na powidła wyłożyć ubitą śmietanę, poukładać delicje.
6. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na śmietanę.
7. Jeśli mamy ochotę górę możemy ozdobić bezikami, najlepiej przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz