Ciasto Leśny Mech
Większość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :)
Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3
PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
SKŁADNIKI NA KREM:
400g śmietany 30%
2 szt fix do śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
1 mały granat
WYKONANIE:
1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła)
2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180* około 40-45min.
3. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4. Po przestygnięciu ciasto szpinakowe przecinamy na pół, dolą część umieszczamy na spodzie formy, górną część kruszymy, najdrobniej jak umiemy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz fix do śmietany, ubijamy na jednolita konsystencje.
6, Przygotowaną masę śmietanową wykładamy na ciasto szpinakowe, wyrównujemy, na wierzch śmietany umieszczamy pozostałe - pokruszone ciasto.
7. Wierzch ciasta posypujmy owocami granatu. Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Na zdjęciu prezentuje wam talerzyk firmy ambition.
w wolnej chwili zapraszam do oglądnięcia tych cudeńków na http://ambition.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz