Ciasteczka z otrębami i rodzynkami
Ciasteczka są przepyszne choć różnią się od standardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa.
Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe.
Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D
Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk
SKŁADNIKI:
120g otrąb pszennych PŁATKI BIO Z SAMOPSZY BABALSCY
3 łyżki cukru
60g masła
1/2 szk mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szkl wody
3/4 szkl rodzynek
WYKONANIE:
1. W garnku musimy roztopić masło, dodajemy cukier i otręby, ciągle mieszamy aby nam się nie przypaliło, i tak aż do rozpuszczenia cukru.
2. Dodajemy masło z proszkiem do pieczenia, następnie jajko i rodzynki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Przygotowaną masę zalewamy wodą i odstawiamy na około 20 minut aż woda wsiąknie w płatki.
4. Na blaszce wykładamy ciasteczka około pół łyżki na jedną sztukę, pieczemy w temp, 180* około 20-22min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz