Szarlotka Dyniowo - Jabłkowa
Mamy sezon na dynię więc korzystam z tego rarytasu :)
Tak mnie naszły smaki na szarlotkę a jak jabłuszka to może i dynia...i mamy to <3
to połączenie smaków okazało się szczałem w dziesiątkę.
Ciasto nie wymaga wiele pracy a w dodatku smakuje rewelacyjnie <3
Przepis na formę: 34cm x 23cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki
1 szkl cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
1 szczypta soli
1 jajko
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
280g dyni
5 jabłek
1/2 szkl cukru
szczypta cynamonu
3 łyżki wody
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto, wsypujemy do miski, wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do do zamrażarki na kilka minut.
2. Dynie kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier oraz wodę, dusimy do miękkości dyni.
3. Jabłka także kroimy w kostkę, dodajemy do dyni i jeszcze chwilkę dusimy, dodajemy cynamon, studzimy.
4. 2/3 ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach - pieczemy około 10-15 min 180*
5. Gdy ciasto delikatnie się zrumieni, układamy uprażoną dynię z jabłkami, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
6. Całość zapiekamy w temp 180* do momentu aż ciasto kruche z wierzchu się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz