Deser z Galaretką i Winogronami
SKŁADNIKI:
1 galaretka miętowa
1 galaretka agrestowa
500-600ml gorącej wody
kiść winogron
1 galaretka przeźroczysta o smaku winogronowym
250 ml serka homogenizowanego bez cukru
200ml gorącej
300 ml śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru
słomka ptysiowa z cynamonem firmy BRZEŚĆ
WYKONANIE:
1. Na spód szklanek, włożyć winogrona.
2. Galaretkę agrestową i miętową wsypać do gorącej wody, dokładnie rozmieszać, poczekać aż przestygnie, zalać winogrona, odstawić do całkowitego stężenia.
3. Galaretkę winogronową rozpuścić w 200ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem homogenizowanym, wyłożyć na galaretkę.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wyłożyć na warstwę z serkiem.
5. Wierzch udekorować słomką ptysiową.
pyszny deser :)
OdpowiedzUsuń