Ciasto Jabłkowe z Pianką
PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm
SKŁADNIKI NA SPÓD:
200g ciastek markizy firmy CUKRY NYSKIE
100g ciastek herbatników firmy CUKRY NYSKIE
150g masła
WYKONANIE:
1.Ciastka zmiksować najlepiej blenderem, masło roztopić, połączyć składniki, wyłożyć do brytfanny, delikatnie przyklepać łyżką. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180*
SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
1,5 kg jabłek
100-150g cukru w zależności od słodkości jabłek
40g żelatyny
3/4 szkl zimnej wody
WYKONANIE:
1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka i prażyć aż trochę się rozpadną.
2. Żelatynę zalać 3/4 szkl zimnej wody, poczekać aż napęcznieje.
3. 1/4 żelatyny pozostawić do śmietany, resztę dodać do jabłek poczekać aż się rozpuści, dodać cukier, pozostawić do ostygnięcia. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić aż stężeje.
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
600ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
1. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i żelatynę.
3. Śmietanę wylać na jabłka, wyrównać, pozostawić do całkowitego stężenia.
Najlepiej na drugi dzień udekorować wierzch pokruszonymi ciastkami firmy Cukry Nyskie
jaki dobry deser <3
OdpowiedzUsuń