Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Cebulą
SKŁADNIKI:
600g ziemniaków
150g kiełbasy jałowcowej firmy DUDA
150g kiełbasy myśliwskiej firmy DUDA
2 cebule czerwone
sól
pieprz
1/4 łyżeczka majeranku
łyżka masła
pęczek szczypiorku
150 g sera żółtego
300ml śmietany 18%
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
WYKONANIE:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plastry, podgotować w delikatnie osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
2. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w talarki, całość podsmażyć na maśle, doprawić sola, pieprzem i majerankiem, przestudzić.
3. Pojemnik żaroodporny wysmarować masłem, na spód ułożyć ziemniaki i posypać szczypiorkiem.
4. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć kiełbasę z cebulką.
5. Śmietanę z jajkiem dokładnie rozmieszać w misce, dodać gałkę muszkatołową, i ser pokrojony w drobną kostkę. wyłożyć na kiełbasę.
6. Całość zapiec w piekarniku temp.180* około 30-40 min.
TACKĘ DREWNIANĄ WIDOCZNĄ NA ZDJĘCIU MOŻESZ ZAKUPIĆ W SKLEPIE Tarka i Miarka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz