Pyzy z Mięsam Mielonym z Ziemniaków Gotowanych
SKŁADNIKI NA FARSZ:
350g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka masła
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1kg ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec,przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
2. Ziemniaki ugotować w delikatnie osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
3. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
4. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli. U mnie tym razem salami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz