Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Na Bazie Koniaku
SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label)
- 130 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 5 łyżek natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła do smażenia
- sól pieprz do smaku
WYKONANIE:
Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu. Gdy się mięso przyrumieni wyciągamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
Na patelnie dodajemy łyżkę masła,cebulę kroimy w grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz