Gołąbki w Sosie Pomidorowym - przepis 1
Jedno z moich ulubionych dań :) może zawijanie jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto :)
SKŁADNIKI:
1 główka dużej kapusty
1kg mięsa mielonego
300g ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
sól,pieprz (do smaku)
sól czosnkowa
3 duże cebule posiekane w kostkę
3 łyżki margaryny
220-240g koncentratu pomidorowego
600-800ml wody
WYKONANIE:
1. Kapustę wkładamy do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.
2.Cebulę podsmażamy na margarynie.
3.Ryż gotujemy.
4.Do miski wkładamy: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, jajka, usmażoną cebulę
całość doprawiamy solą, pieprzem i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.
5.Ściągamy liście z kapusty, usuwamy głębie. na każdy listek nakładamy dużą łyżkę mięsa mielonego i zawijamy.
6.W dużym garnku spód i boki wykładamy kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalewamy koncentratem rozcieńczonym w wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dodać kostkę rosołową aby smak był lepszy. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz