Rafaello na Krakersach
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
2 żółtka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1/2 l. mleka
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
200g wiórek kokosowych
400g masła
6-7 łyżek ajerkoniaku
2 opakowania krakersów
WYKONANIE:
W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć stopniowo dodając budyń na końcu kokos i ajerkoniak. Na przemian przekładamy:
krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wstawiamy do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA:
600g śmietany 30%
5 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
odrobina gorącej wody
WYKONANIE:
Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz