Mini Szarlotki
Moje ulubione szarlotki :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
400g mąki pszennej
200g masła
2/3 szkl. cukru
4 żółtka
2 łyżeczki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
NADZIENIE:
1 kg jabłek
2 płaskie łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
WYKONANIE:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia.
Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
400g mąki pszennej
200g masła
2/3 szkl. cukru
4 żółtka
2 łyżeczki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
NADZIENIE:
1 kg jabłek
2 płaskie łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
WYKONANIE:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia.
Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz