Ciasto Niebiańskie
WYMIARY BLACHY: 40CMX25CM
BISZKOPT:
SKŁADNIKI:
4 jajka
3/4 szkl cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
WYKONANIE:
1.Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, olej, wodę, mąkę zmieszaną z proszkiem o pieczenia, kakao.
całość wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 180* około 20-25min.
MASA Z AJERKONIAKIEM
SKŁADNIKI:
700ml mleka
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
200g masła
160 ml ajerkoniaku
WYKONANIE:
1.Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym/
2. W drugiej połowie roztrzepać obie mąki, i żółtka
3. Ugotować Budyń.
4. Masło utrzeć stopniowo dodawać ugotowany przestudzony budyń, na koniec dodać ajerkoniak.
Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na Biszkopt, wyrównać, poukładań biszkopty.
MASA ŚMIETANOWA:
SKŁADNIKI:
600ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki żelatyny
4-5 łyżek gorącej wody
WYKONANIE:
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Dodać cukier puder wedle uznania.
3. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
4. Dokładnie wymieszać.
5.Wylać na biszkopty. Wyrównać.
6.Zetrzeć czekoladę na tarce
DODATKI:
6 kostek czekolady mlecznej
1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g)
WYKONANIE:
Biszkopt -Masa ajerkoniakowa - Biszkopty - Masa śmietanowa - Czekolada
Świetne ciasto do popołudniowej kawy 😁 poproszę o duży kawałek 😀
OdpowiedzUsuńoj niestety za późno :D bo szybko znikł ze stołu :D :*
OdpowiedzUsuń