Placek Toffi
wymiary blachy: 40cmx24cm
BISZKOPT JASNY:
SKŁADNIKI:
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1.Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.
3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min
BISZKOPT KAKAOWY
SKŁADNIKI:
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszać.
3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min
MASA BUDYNIOWA:
SKŁADNIKI:
3/4 l. mleka
3 budynie czekoladowe
1,5 kostki masła
1 łyżeczka kakao
cukier według uznania
WYKONANIA:
1. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń.
2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń. Podzielić na 2 części.
DODATKOWO:
1/2 puszki kajmaku o smaku orzechowym
2-3 listki wafli
POLEWA:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
WYKONANIE:
W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos
uwielbiam ciasta ! Wszystkie :)
OdpowiedzUsuńtak jak ja :) :*
Usuń