Placek Słodka Nuta
WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm
BISZKOPT:
składniki:
4 jajka
1/2 szkl cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier,żółtka, następnie mąkę pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia.
Na samym końcu kakao po czym delikatnie rozmieszać.
Piec w temperaturze 180* około 18-20min.
MASA BUDYNIOWA:
składniki:
2 budynie śmietankowe (z cukrem)
2 łyżki cukru
0,5l. mleka
200g masła
wykonanie:
W połowie mleka rozpuścić budyń, drugą połowę nastawić do gotowania razem z cukrem.
Gdy mleko będzie gorące wlać budynie, mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki.
Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń.
MASA KRÓWKOWA:
Duże opakowanie herbatników
400g masy krówkowej (kajmak)
MASA ŚMIETANOWA:
składniki:
400g śmietany 30%
1 szkl gorącej wody
1 galaretka cytrynowa
wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć.
PRZEŁOŻENIE:
biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao
#beko oraz #ciastojakzobrazka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz