Mleczna Kanapka z Mlekiem w Proszku
wymiary blachy: 40cmx24cm
CIASTO:
SKŁADNIKI:
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru kryształu
4 łyżki kakao
(powyższe składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia)
5 jajek
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki SZYMANOWSKIEJ POLSKIE MŁYNY
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rozpuszczone kakao, mąkę szymanowską Polskie Młyny. Dokładnie wymieszać.
3. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piec w temp.180* około 40 minut.
5. Gdy Ciasto kończy się piec powtarzamy czynność po raz kolejny by mieć dwa blaty.
KREM:
SKŁADNIKI:
125ml mleka
2/3 szkl. cukru kryształu
16 g cukru waniliowego
220g masła
2,5 szk mleka w proszku ( niebieskiego)
WYKONANIE:
1.Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko w proszku oraz mleko przegotowane.
3.Dokładnie wymieszać.
4.Wyłożyć na blat czekoladowy, wyrównać krem, przykryć drugim blatem.
5.Udekorować wedle uznania.
6.Całość wstawić do lodówki aby masa stwardniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz