Sernik z Dynią
SKŁADNIKI:
Ciemne Ciasto:
80g czekolady gorzkiej
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa Serowa:
1kg sera białego 3 razy mielonego
5 jajek
1,5 szkl. puree z dyni
200g cukru kryształu
250ml śmietany 30%
6 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
POLEWA:
400g śmietany 18%-24%
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek soku z cytryny
+biała czekolada do starcia na tarce
WYKONANIE:
1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około 15-20min.
2.Śmietanę ubić na sztywno.
3.Białka ubić z cukrem na sztywno.
4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka
5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150*
6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać startą białą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz