Deser z brzoskwiniami, pianką i słodkimi orzechami
Czasem najlepiej smakują proste desery, a przygotowanie ich to zaledwie kilka minut <3
Przepis na : 6 szklanek
SKŁADNIKI:
2 galaretki pomarańczowe
2 szkl gorącej wody
1 puszka brzoskwiń
200g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 torebka fix do śmietany (9g)
70g płatków migdałowych
70g całych orzechów laskowych
2 łyżki miodu
WYKONANIE:
1. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy na grubą kostkę, przekładamy do szklanek.
2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy aż wystygną, po czym zalewamy brzoskwinie.
3. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
4. Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem na gęstą konsystencję. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na galaretkę. Wkładamy na chwilę do lodówki.
5. Na suchej patelni prażymy migdały i posiekane na różne kawałeczki orzechy, dodajemy miód, całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzone przekładamy na śmietanę.
Soczyste kawałki brzoskwini, bita śmietana i mnóstwo chrupiącej kruszonki to deser w sam raz na mój gust! Uwielbiam to połączenie. Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis. Jest bardzo uniwersalny, bo można go za każdym razem interpretować na nowo, w zależności od tego, co ma się w domu. Na przykład maliny, ananas z puszki, a na wierzch inne orzechy lub prażone płatki jęczmienne czy owsiane.
OdpowiedzUsuń