Rajska Pianka


Rajska pianka to nic innego jak pyszne i delikatne ptasie mleczko z galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto robi się bardzo szybko, jedyny czas oczekiwania to czas studzenia galaretek.

Przepis na formę: 26cm x 40cm

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki gorącej wody
2 szklanki mleka
2 śnieżki (bita śmietana w proszku)

DODATKOWO:


1 galaretka agrestowa
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki gorącej wody

folia aluminiowa firmy STELLA

WYKONANIE:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut.
2. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
1 szkl mleka ubijamy ze śnieżką na sztywno, dodajemy galaretkę. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Odstawiamy na kilka minut. Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową, i wylewamy na piankę truskawkową.
3. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szkl wody,odstawiamy do ostygnięcia, gdy zacznie tężeć wylewamy na piankę.
4. 2 Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl wody, odstawiamy, gdy zacznie tężeć wylewamy na galaretkę agrestową.
5. Brytfankę przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger