Rajska Pianka
Rajska pianka to nic innego jak pyszne i delikatne ptasie mleczko z galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto robi się bardzo szybko, jedyny czas oczekiwania to czas studzenia galaretek.
Przepis na formę: 26cm x 40cm
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki gorącej wody
2 szklanki mleka
2 śnieżki (bita śmietana w proszku)
DODATKOWO:
1 galaretka agrestowa
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki gorącej wody
folia aluminiowa firmy STELLA
WYKONANIE:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut.
2. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
1 szkl mleka ubijamy ze śnieżką na sztywno, dodajemy galaretkę. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Odstawiamy na kilka minut. Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową, i wylewamy na piankę truskawkową.
3. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szkl wody,odstawiamy do ostygnięcia, gdy zacznie tężeć wylewamy na piankę.
4. 2 Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl wody, odstawiamy, gdy zacznie tężeć wylewamy na galaretkę agrestową.
5. Brytfankę przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz