Orzechowe rogaliki z marmoladą
Często robicie rogaliki? ja najczęściej robię zwykłe...
ale dziś wyjątkowo z dodatkiem orzechów <3
Wyszły pyszne i bardzo kruchutkie <3
Przepis na około 24 sztuki
SKŁADNIKI:
200g mąki
150g masła
50g cukru pudru
50g mielonych orzechów laskowych
2 surowe żółtka
2 ugotowane żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
Marmolada
WYKONANIE:
1. Ugotowane żółtko ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą konsystencje.
3. Przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części, z każdej wałkujemy kółko które dzielimy na 8 trójkątów.
5. Na szerszej stronie nakładamy odrobinę marmolady, zwijamy rogaliki.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki.
Pieczemy w temperaturze 160* około 20minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz