Piernik z aronią kandyzowaną
Idą święta więc prawie w każdym domu pojawia się piernik, jedni wolą wilgotny, inni z owocami a jeszcze inni z marmoladą. Ten przepis zdecydowanie jest moim faworytem.
Przepis na formę: 30cm x 11cm
SKŁADNIKI:
100g aronii kandyzowanej firmy HELIO
125g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy inki
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej
WYKONANIE:
1. W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy.
2. Po chwili dodajemy miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, ściągamy na kilka minut z palnika.
3. Następnie dodajemy sodę, inkę, mleko i jajka. Intensywnie mieszamy aż do chwili spienienia.
Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy tak aby uzyskać jednolitą konsystencje.
4. Przygotowaną masę przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180* około 45 minut.
5. Gdy ciasto przestygnie możemy polać je polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz