Chlebak bananowy z orzechami
Ciasto bananowe kocham za niesamowity smak i ciągłą świeżość nawet któryś dzień z kolei o którą dbają banany <3
Przepis na formę 26cm x 11cm
SKŁADNIKI:
3 banany
70g masła
1/2 szkl cukru
1 jajko
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g orzechów włoskich firmy HELIO
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
szczypta soli
WYKONANIE:
1. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy na suchą patelnie, delikatnie opalamy.
Po chwili dodajemy masło i miód całość prażymy.
2. Masło roztapiamy, odstawiamy do schłodzenia.
3. Banany rozgniatamy, dodajemy jajko, ciągle mieszamy.
4. Następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy. Dobrze wyrabiamy.
5. Pod sam koniec dodajemy uprażone orzechy.
6. Całość przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 170* około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz