Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie śmietanowo-serowym
Gdy pogoda nie dopisuje, takie właśnie danie się wpisuje <3
Przepis na 12 sztuk
SKŁADNIKI NA KOTLETY:
600g mięsa mielonego
1 brokuł
1 bułka kajzerka
3 małe cebule
sól
pieprz
sól czosnkowa
papryka słodka
SKŁADNIKI NA SOS:
200g śmietany 18%
350g śmietany 30%
200g mozzarelli (starta na tarce)
125g parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Brokuła gotujemy najlepiej na parze do miękkości. Studzimy i rozdrabniamy.
2. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy rozgniecionego brokuła, cebulę pokrojoną w kostkę oraz bułkę rozmoczoną w wodzie. Całość doprawiamy do smaku, wyrabiamy.
3. Z wyrobionego mięsa formujemy podłużne kotlety. Układamy jeden koło drugiego w pojemniku żaroodpornym.
4. W misce umieszczamy wszystkie składniki na sos. Całość doprawiamy wedle uznania, ale pamiętajmy że ser po roztopieniu doda nam smaku w tym słoności.
5. Kotlety zalewamy sosem, pieczemy w temperaturze 180* około 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz