Ciastka z kleiku ryżowego z kokosem
Ciastka z kleiku ryżowego to smak dzieciństwa każdego z nas... mi dodatkowo kojarzy się z wiejskim weselem gdzie zawsze to ciastko jest numerem jeden :)
Przepis na około 23 sztuki
SKŁADNIKI:
160g kleiku ryżowego (naturalnego)
100g wiórek kokosowych
250g masła (roztopić)
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
WYKONANIE:
1. W jednej misce umieszczamy kleik ryżowy, wiórka kokosowe, proszek do pieczenia.
2. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.
3. Masło roztapiamy.
4. Do suchych składników dodajemy roztopione masło, następnie jajka, całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
5. Formujemy ciastka na kształt klusków śląskich, pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut.
Po upieczeniu dziurkę wypełniamy marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz