Quiche z brokułem - tarta wytrawana na cieście kruchym
Quiche to tarta wytrawna do której możemy włożyć wszystko... od mięsa po warzywa :)
U mnie dziś prosta wersja z brokułem, pomidorami, i serem.
Przepis na formę : 26cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 jajko
1 łyżka mleka
150g masła
250g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1/2 brokuła
8 pomidorków koktajlowych
500ml śmietany 30%
4 jajka
100g sera mozzarelli
2 łyżki parmezanu
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tarte. Spód ciasta przekuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na papier wykładamy obciążniki - możemy użyć ryżu, albo kulki ceramiczne. Zapiekamy około 20 minut.
3. Po delikatnym podpieczeniu ciasta ściągamy obciążniki, delikatnie chłodzimy ciasto.
4. Brokuła dzielimy na małe różyczki, przez kilka minut gotujemy najlepiej na parze.
5. Na ciasto wykładamy brokuła, połówki pomidorków, mozzarelle, parmezan.
6. Jajka i śmietanę przelewamy do miseczki, doprawiamy dość intensywnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką słodką. Zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz