Polędwiczki w sosie grzybowym


Pyszne delikatne mięso, które rozpływa się w ustach z dodatkiem suszonych grzybów leśnych <3 Idealne połączenie smaku, po prostu rewelacja.

SKŁADNIKI:

1 polędwica wieprzowa
25g suszonych grzybów
300g wody
2 średnie cebule
1,5 szkl bulionu
1,5 łyżeczki tymianku
szczypta kminku (mielonego)
szczypta papryki słodkiej
szczypta czosnku granulowanego
szczypta imbiru
pieprz
sól
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
olej

WYKONANIE:

1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy.
2. Polędwiczki tniemy na plastry, delikatnie rozbijamy je ręką, opiekamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor w obydwóch stron. Przekładamy je na talerz.
3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy ją na złoty kolor w tym samym garnku co opiekaliśmy mięso.
4. Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem i wodą pozostawioną z grzybów.
5. Grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, dorzucamy do mięsa.
6. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, papryką, kminkiem i tymiankiem. Gotujemy do miękkości mięsa.
7. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy mąkę i śmietanę roztrzepane w niewielkiej ilości wody. Całość chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger