Przepis na domowe lody – prawdziwe i w pełni naturalne
Kochani od kilku dni zachwycam się smakiem domowych lodów... Ciągle kombinuje ze smakami i dziś podsyłam wam przepis na pyszne domowe w pełni naturalne lody z nektarynek.
Jestem zaskoczona tym jak mogą smakować lody zrobione samodzielnie w domu, bez chemii i bez barwników ❤ Nie tylko pokochałam ten smak, ale również mam pewność, że są zdrowsze od sklepowych odpowiedników oraz czerpię dużo satysfakcji z tego, że są zrobione własnoręcznie ❤
SKŁADNIKI:
300g nektarynek (obrane ze skórki)
200g mleka
200g śmietany 30%
80g cukru
2 żółtka
Co jeszcze potrzebujemy?
Jeżeli chcemy, aby lody gotowe były w krótszym czasie polecam używać któregoś z dostępnych na rynku urządzeń do robienia lodów. Ja skorzystałam z GRAN GELATO mod. 642 z automatycznym mieszadłem od Ariete. Urządzenie ze średniej półki cenowej o rozsądnym stosunku jakości do ceny. Dostaniecie je np tutaj https://www.ceneo.pl/95343733
WYKONANIE:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy zmiksowane owoce połączone z mlekiem.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do reszty i całość delikatnie mieszamy.
3.
Schłodzony wcześniej w zamrażalce (najlepiej przez 24 h) kosz
urządzenia montujemy wraz z mieszadłem w lodziarce, przykrywamy osłoną,
włączamy urządzenie i delikatnym strumieniem przez górny otwór wlewamy
przygotowaną masę.
4. Przez 30 minut robią się lody – pyszny i mrożony deser gotowy.
5a Jeżeli chcemy uzyskać twardszą konsystencje lodów, to po zakończonym procesie mrożenia można przełożyć je do plastikowego pojemnika i pozostawić jeszcze na około 4 godzinki w zamrażarce.
5b.
Jeżeli nie korzystamy z urządzenia do lodów. Dobrze wymieszaną masę
przelewamy do jakiegoś pojemnika i wkładamy do zamrażarki na ok. 16 h.
6. Lody podajemy z ulubionymi dodatkami owoce, śmietana, albo po prostu cieszymy się smakiem samych lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz