Sernik Na Zimno - Jagodowa Fala
Sernik na zimno, to zdecydowanie mój faworyt wśród ciast. Najbliższe dni będą upalne, więc ciasto bez pieczenia wpisuje się idealnie, dodatkowo smak jagód amerykańskich sprawia że ciasto znika jeszcze szybciej.
Przepis na średnice 24cm
SKŁADNIKI:
90g biszkoptów okrągłych
1kg sera na sernik (u mnie z wiaderka)
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek cukru kryształu
16g cukru waniliowego
150g śmietany 30%
45g żelatyny
20 łyżek mleka
500g jagód amerykańskich
2 galaretki truskawkowe
2 szkl. gorącej wody
WYKONANIE:
1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy biszkopty.
2. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy do spęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy na parze.
3. Ser dzielimy na 2 części.
4. Do pierwszej dodajemy 8g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kryształu, 100g śmietany 30%. Ubijamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny.
5. Do drugiej dodajemy 8g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru kryształu, 50g śmietany 30%, pod koniec delikatnie dodajemy 250g zmiksowanych jagód i drugą połowę żelatyny.
6. Masa bardzo szybko gęstnieje, więc musimy ją szybko wykładać na biszkopty. Wykładamy na przemian raz jagodową, raz białą, wylewając na środek, delikatnie wyrównując.
7. Na wierzch wykładamy 250g jagód, galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, owoce zalewamy tężejącą galaretką.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniamiii
OdpowiedzUsuń