Tiramisu z Likierem Jajecznym
Tiramisu to deser znany chyba każdemu, dziś nieco w innym wydaniu, z dodatkiem gęstego pysznego likieru jajecznego.
Przepis na 5 kubeczków
SKŁADNIKI:
200g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
100ml gęstego likieru jajecznego
120g okrągłych biszkoptów
gorzkie kakao
1 filiżanka espresso ( polecam użyć kawy CASA DEL CAFFE BROWN) kupicie ją tutaj http://kawwa.pl/index.php/kategoria-produktu/kawa-ziarnista/
koniecznie zajrzyjcie tutaj: https://www.facebook.com/Horeca-Caffe-2280327742182489/
WYKONANIE:
1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
2. Mascarpone łączymy z likierem jajecznym do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Delikatnie łączymy śmietanę z kremem mascarpone.
4. W miseczce przygotujemy espresso, które delikatnie chłodzimy.
5. Deser warstwowo układamy w pucharkach : biszkopty namoczone w kawie - gorzkie kakao - krem - i tam kilka razy aż do samej góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz