Tarta z Budyniem i Truskawkami
Kolejny przysmak sezonu <3 tarta budyniowa z truskawkami <3
Przepis na formę : 26cm
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
250g mąki
125g masła
50g cukru
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka mączki chleba świętojańskiego <KAROB> kupicie ją tutaj https://www.biosmakosz.pl/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BUDYNIOWĄ:
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3,5 szkl mleka
4 łyżki cukru
2-3 łyżki masła
DODATKOWO:
300g świeżych truskawek
glazura do owoców albo cukier puder
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencje, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
2. Gdy ciasto troszkę stwardnieje rozwałkowujemy na formę, standardowo, ewentualnie możemy u góry zapleść warkoczyk. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 200*.
3. W szklance mleka rozprowadzamy budynie oraz mąkę ziemniaczaną, pozostałą część mleka gotujemy wraz z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń, ciągle mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Ściągamy go z gazu, dodajemy masło, mieszamy do chwili aż się rozpuści, wylewamy na kruche ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4. Truskawki szypułkujemy, przecinamy na pół, układamy na zimny budyń, polewamy glazurą do owoców, ewentualnie osypujemy owoce cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz