Pizza z Szynką Szwarcwaldzką i Mozzarellą
Najlepsza pizza to taka która ma pyszne chrupiące ciasto, nie podlane, idealnie wypieczona, upieczona na kamieniu....
Przepis na 2 pizze średnica 32cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki (najlepiej jeśli będzie to typ00, jeśli nie mamy polecam typ450)
9g drożdży suszonych
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
DODATKI:
200g sera mozzarella
100g szynki szwarcwaldzkiej
70g kukurydzy z puszki
60g szynki drobiowej
płatki drożdżowe klasyczne nieaktywne bez słodu ( kupicie je tutaj https://www.biosmakosz.pl/ )
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy miseczkę folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5godziny.
2. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, kształtujemy pizze, do podsypania ciasta zamiast standardowo zwykłej mąki polecam użyć kaszy manny, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące.
3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek)
4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną w paski, kukurydzę. Całość zapiekamy najlepiej na kamieniu do pizzy w temperaturze 250*. Po upieczeniu możemy pizzę posypać płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, i polać ketchupem.
Domowa pizza jest najlepsza. A ta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń