Najlepszy Chleb z Garnka
Kochani dziś podsyłam wam przepis na najlepszy chleb z garnka. Pyszny, chrupiący, a co najważniejsze domowy.. :)
Przepis jest bardzo prosty, jedynym jego minusem jest to że zanim go zjemy musimy trochę poczekać, gdyż musi rosnąć około 17 godzin + godzina pieczenia.
Przepis na garnek : 23cm x 23cm
SKŁADNIKI:
385g mąki pszennej (typ 1050)
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 ¼ łyżeczki soli
375g zimnej wody
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, za pomocą łyżki albo haka. Konsystencja jest dość rzadka, nie jak u standardowego chleba. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15 godzin.
2. Po upływie 15 godzin chlebek przekładamy na stolnicę, obsypujemy intensywnie mąką, delikatnie przerabiamy. Przekładamy ciasto na ścierkę obsypaną mąką, wierzch także obsypujemy i przykrywamy rogami ścierki. Pozostawiamy na około 2 godziny.
3. Garnek żeliwny albo pojemnik żaroodporny wstawiamy do piekarnika nagrzewamy do temperatury 220*, po chwili wyciągamy garnek z piecyka, delikatnie przerzucamy do niego wyrośnięty chleb. Pieczemy 30 minut pod przykryciem, po tym czasie ściągamy pokrywkę i dopiekamy kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz