Lasagne ze Szpinakiem
Dawno nie robiłam lasagni dlatego pora odświeżyć smaki, dobrze że szpinak w zamrażarce mam zawsze <3 uwielbiam go... poza tym jest bardzo zdrowy...
Przepis na formę: 32cm x 19cm
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SZPINAKOWĄ:
450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
60g masła
3 ząbki czosnku
2 jajka
125g parmezanu ( u mnie płatki)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
DODATKOWO:
210g tartego sera na grubych oczkach
480g makaronu lasagne
SKŁADNIKI NA BESZAMEL:
60g masła
80g mąki
1l. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
1. Na maśle smażymy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, parmezan, jajka.
2. W drugim garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę, czekamy chwilkę ciągle mieszając, wlewamy mleko energicznie mieszając najlepiej rózgą , tak aby nie zrobiły nam się grudki. Gdy beszamel zacznie gęstnieć doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. W naczyniu żaroodpornym składamy Lasagne:
sos beszamelowy - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron.. i tak do samej góry... Wierzch posypujemy obficie serem żółtym.
4. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 50 minut. ( ja na początku na około 15 minut przykrywam naczynie folią aluminiową).
To jest przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń