Klopsy Drobiowe w Sosie Paprykowo - Pieczarkowym
W tym chłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami.
SKŁADNIKI na klopsy:
400g mielonego mięsa drobiowego
6-7 łyżek bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
pieprz
SKŁADNIKI na sos:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
250g brązowych pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu
2 szkl bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
chilli
WYKONANIE:
1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. W misce umieszczamy mięso, bułkę tartą, jajko, czosnek, cebulę, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz, Całość dokładnie wyrabiamy.
Kulamy około 15 sztuk klopsów, delikatnie oprószamy mąką, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Klopsy przekładamy do garnka.
2. Na patelni po klopsikach smażymy papryki pokrojone w paski, następnie cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, na samym końcu pieczarki pokrojone w plastry, wszystko kolejno przekładamy do garnka z klopsikami. Całość zalewamy bulionem.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy koncentrat i śmietanę, przekładamy do klopsów, dodajemy zioła, doprawiamy do smaku, gotujemy do miękkości.
Pysznie. Klopsu uwielbiam pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń